Tweede girls for grandmaster toernooi

Ruim 40 jonge schaaksters begonnen het jaar goed. Ze deden op zaterdag 2 januari mee aan het tweede Girls for Grandmastertoernooi. Net als vorig jaar werd dit toernooi, mede door bemiddeling van Boy Frank weer gehouden op de toplocatie van het NH hotel in Kijkduin. Niet alleen stelden zij geheel belangeloos de schitterende speelzaal beschikbaar ook zorgden zij voor een uitgebreide lunch voor alle deelneemsters en gratis koffie en thee voor de ouders.

In vijf verschillende niveaugroepen werd er zeven ronden lang hard gestreden om de door de HSB beschikbaar gestelde bekers. Anna Martinez wist uiteindelijk overtuigend de eerste groep te winnen. Zij moest alleen aan Ting Ting Lu een remise afstaan en won verder al haar andere partijen. De Nederlands Kampioene tot en met 12 jaar Jessie Mang en de talentvolle 9-jarige Eline Roebers deelden samen de tweede plaats.
De Belgische Tyani de Rycke wist in groep 2 met een mooie score van 6 uit 7 beslag te leggen op de eerste plaats. In groep 3 moesten Dalya Mang en Kim Meijer deze delen, eerstgenoemde had wel iets meer Sonneborn-Berger punten. Ook groep 4 kende twee winnaressen te weten Rolinde den Heijer en Luka Janssen. Groep 5 werd prooi voor Yifui Liu zij verloor alleen haar laatste partij.

Dit alles was dankzij de stichting Pathena weer uitstekend online te volgen. Met het harde werk van Tu Tran zorgden zij voor de door de wereldtop gesigneerde digitale borden. Tijdens het Tata toernooi eind deze maand zullen de wereldtoppers weer zelf achter deze borden plaatsnemen.

Nederlands Kampioene Anne Haast vereerde het toernooi aan het eind van de middag met een bezoek. Zij nam het in partijen met slechts 1 minuut op tegen vrijwel alle jonge talenten. Velen moesten nog wel het onderspit delven maar het is natuurlijk een enorm leuke ervaring om een keer tegen haar te hebben mogen spelen. De hoofdprijs, een twee uur durende trainingssessie met Anne Haast beschikbaar gesteld door de Chess Queens werd verloot onder alle groepswinnaressen. Dalya Mang was de gelukkige. Zij mag een keer met Anne aan de slag om te kijken wat ze allemaal van haar kan leren.

Maar bovenal hing er een erg fijne sfeer en hadden de schaaksters het met elkaar heel gezellig. Er wordt hard gewerkt aan een cyclus van meisjes toernooien zodat zij elkaar vaker onderling kunnen treffen. In ieder geval zal op 9 oktober in Almere een groot meisjes toernooi volgens dezelfde formule plaatsvinden. Voor alle informatie zie de Girls for Grandmaster site: http://girlsforgrandmaster.blogspot.nl/

Inloggen