FM Jan Breukelman wint het eerste Houbolt-Samuels rapid toernooi in Wassenaar

De Topgroep werd gevormd door schakers die ooit bij Wassenaar hebben gespeeld en die nu nog actief zijn op het hoogste niveau in Nederland. Er deden twee Internationale Meesters mee en zes Fide Meesters, aangevuld met Jos de Waard uit Den Haag en jeugdtalent Jip Damen uit Voorschoten. Jan Breukelman wist met een mooie score van 6 uit 7 de overige spelers achter zich te houden. Met een halfje achterstand werd Frank Erwich tweede en op een punt achterstand werd Julian van Overdam derde. Vermeldingswaardig is natuurlijk het prachtige resultaat van Jip Damen uit Voorschoten die als vierde eindigde met drie overwinningen en twee remises, en een TPR van 2382. 

Groep A kende ook een zeer sterke bezetting met IM Fred Slingerland uit Oegstgeest en twee FM titelhouders, Ivo Wantola en Gert Timmerman. Van de 17 deelnemers kwamen er maar liefst 9 uit de Leidse schaakregio! Favoriet Fred Slingerland had in de eerste ronde remise moeten toestaan en ontsnapte in ronde twee aan een nederlaag tegen de sterk spelende Symon Algera uit Voorschoten. Na 4 rondes stond Henk Schouten uit Voorschoten nog stevig aan de leiding en konden we Gert op de derde plaats terugvinden en Fred en Ivo op plaats 5, respectievelijk plaats 6. Daarna echter begon de opmars van de titelhouders echt en na het eindsignaal hadden ze hun favorietenrol waargemaakt. Fred eindigde bovenaan, Ivo werd tweede en Gert eindigde op de derde plaats.

Groep B telde maar liefst 8 sterke jeugdspelers waarvan ook nog eens drie hadden meegedaan aan het afgelopen NJK in Assen. In deze groep was het een beetje stuivertje wisselen in de top met Carlos Preuter, Kees van Toor en Chi Yun Cchung. De winst ging uiteindelijk naar jeugdspeler Chi Yun Cchung uit Leiden met een mooie score van 6 uit 7 en geen enkele verliespartij! De tweede prijs ging ongedeeld naar Kees van Toor, en de derde plaats werd opgeëist door maar liefst 3 spelers met 5 uit 7, waaronder de 16-jarige Alisha Warnaar uit Leiderdorp die meteen ook de prijs voor beste dame in het gezelschap kreeg. 

Grote belangstelling ging uit naar de kersverse jeugdkampioen Machteld van Foreest. Ze speelde een simultaan wedstrijd tegen 18 jeugdige spelers uit de HSB en LeiSB en 1 oudere heer uit Den Haag  (die zich inzet voor promotie van meisjesschaak in Nederland en veel voor Machteld heeft betekend). Machteld wist 16 partijen te winnen en moest drie remises toestaan; een tegen haar eigen broer. Een mooie prestatie was er van Jette Sannen uit Voorschoten. Zij wist in het middenspel een stuk te winnen en de winst was daarmee in handen. Op het einde werd de druk wat te hoog en de zenuwen te veel, en moest ze het stuk teruggeven voor een pion. Dat bleek niet meer genoeg voor de winst en de dames besloten dan ook maar tot de vrede. Een prachtig resultaat voor Machteld tegen zo’n grote groep. Alle kinderen kregen een herinneringsmedaille voor deelname aan de simultaan uitgereikt.

De media hadden ook besloten om aan dit jeugdschaak aandacht te besteden en TV WEST heeft de simultaan uitgebreid gefilmd en interviews afgenomen bij verschillende kinderen. Het is later op de dag uitgezonden, en een dag later overgenomen (en aangevuld) door het NOS Jeugdjournaal. De lokale Wassenaarse Krant heeft het evenement zelfs tot voorpagina nieuws verheven.

https://www.omroepwest.nl/tv/programma/170000115/TV-West-Nieuws/aflevering/170252928

 https://jeugdjournaal.nl/artikel/2231814-machteld-10-schaakt-tegen-19-mensen-tegelijk.html

 Het laatste onderdeel, een schaaktraining door Anne-Marie Benschop werd na de lunch pauze door bijna alle kinderen bijgewoond. Anne-Marie liet de kinderen zien hoe niet alleen de geest actief is tijdens een schaakpartij maar dat ook je lichaam een belangrijke rol speelt. Ze legde tijdens haar training de nadruk op ‘focus’ tijdens een schaakpartij; en ze gaf een paar hulpmiddelen aan de kinderen hoe ze geconcentreerd en toch ontspannen een partij kunnen spelen. Gezien de reacties van de kinderen na afloop was deze activiteit zeer geslaagd. 

 Kortom we kunnen wel zeggen dat het een zeer geslaagde dag is geweest die in de eerste plaats niet mogelijk was geweest zonder steun van de vele sponsors uit Wassenaar en daarbuiten. Natuurlijk was daar de sponsor van het eerste uur WIELTEC treasury services uit Wassenaar. Hun bijdrage was de basis waarop we dit evenement konden gaan bouwen!

 Schaakvereniging Wassenaar is van plan om van dit evenement een jaarlijkse traditie te maken waarbij de nadruk blijft liggen op het spelen van het Open Rapid kampioenschap met daaromheen andere schaakactiviteiten die de nadruk leggen op de promotie van jeugdschaken in de regio.

 Voor het hele verslag, inclusief eindstanden ga naar de website van Schaakvereniging Wassenaar:  www.schaakclub-wassenaar.nl

Inloggen