Blindschaakseance van John van der Wiel/ TATA STEEL CHESS in Leiden

Zaterdag 5 januari vond het eerste evenement plaats in het kader van het 100-jarig bestaan van de Leidse Schaakclub Philidor. In de BplusC Bibliotheek Nieuwstraat speelde grootmeester John van der Wiel twee partijen blind tegen de burgemeester van Leiden, Henri Lenferink en één van de topspelers van Philidor, Leonore Braggaar.

Er was veel bekijks, onder andere van de jeugdige spelers van Op Eigen Wieken, waarvan tijdens de wedstrijd desgevraagd door Ton Kohlbeck de kansen van Leonore het hoogst werden ingeschat. Het werd uiteindelijk remise. Minder fortuinlijk was de burgemeester, overigens een sterke schaker, die in de eindfase zijn koning omlegde. 

De wedstrijd was ook in het kader van de expositie “De Leidsche Mondialen aan zet”. De kunstenaars hadden een twintigtal werken opgehangen met als thema schaken, welke nog enige tijd te zien zullen zijn.

Een tweede evenement in de maand januari vindt plaats in de Pieterskerk. De wereldtop van het schaken zal daar ronde 10 spelen van het Tata Steel Chess toernooi op 23 januari vanaf 13.30 uur.

De commentaren worden verzorgd door John van der Wiel in de nabij gelegen Lokhorstkerk.

Eveneens in de nabijheid is Het Gravensteen (Pieterskerkhof 6). Daar zal de jeugd simultaan kunnen spelen tegen ChessQueen Anne Haast en Chessprincess Rosa Ratsma. Daar zal tevens een voorronde gespeeld worden van het schoolschaak-kampioenschap. Zie deze flyer.

 

Inloggen