Joop Piket de Senioren- en Veteranenkampioen 2014

Op zaterdag 5 april won Joop Piket na spannende strijd het Senioren- en Veteranentoernooi 2014 van de LSB. Als enige ongeslagen en met een fraaie 6 uit 7 prolongeerde Piket het kampioenschap. 

Op zaterdag 5 april werd in het Denksportcentrum het Senioren- en Veteranenkampioenschap van de LSB gehouden, ook dit jaar weer georganiseerd door de Schaakclub Oegstgeest ’80.  Er was een uitstekende opkomst (29 deelnemers, tegen 26 deelnemers vorig jaar, 12 in 2012 en 24 in 2011). Belangrijkste kanshebbers waren Ad van den Berg (AAS, 2185), Peter Passenier (LSG, 2104), Bert Houweling (Voorschoten, 2091), Joop Piket (Oegstgeest ‘80, 2043) en Evert Leeuwenburgh (Oegstgeest ‘80, 2026). 

Er werd gespeeld over 7 ronden (Zwitsers) met 20 minuten per persoon per partij.

Na de eerste drie ronden, toen het tijd was voor de lunch, stonden tot veler verrassing Kees Scherpenisse (Oegstgeest ’80, 1927) en kersverse senior Johan Boots (Oegstgeest ’80, 1904) bovenaan met  3 uit 3. Dit onder andere door een overwinning van Scherpenisse op Ad van den Berg in ronde 3. In ronden 2 en 3 had Piket halfjes moeten inleveren tegen Joop Bakker (Oegstgeest ’80, 1855) en  Houweling (eveneens 2 uit 3). Passenier en Sander Hilarius (Voorschoten, 1933) volgden de koplopers op een half punt. Leeuwenburgh had een beroerde start met 0 uit 2.

Beware of Binnendijk in ronde 4 van dit toernooi. Vorig jaar gaf kanshebber Ik Oei een dame weg tegen Wilfried Binnendijk (Oegstgeest ‘80, 1843). Dit jaar zette Binnendijk een paard van Ad van den Berg in een dodelijke penning met een op zichzelf prachtige loperzet. Beide spelers overzagen dat dit paard op dat moment schaak gaf. Vlak daarna concludeerde Van den Berg terecht dat hij verloren stond en gaf op. Erg zuur maar niets aan te doen. Ondertussen bleek dat de twee koplopers al hun kruit al verschoten hadden. Na de lunch haalden zij samen nog maar anderhalf punt. In ronde 5 liet Houweling een steek vallen door te verliezen van Jan Havenaar (De Uil, 1989). Na ronde 6 stonden Hilarius en Piket aan kop met 5 punten, gevolgd door Havenaar en Passenier op een half punt. De laatste ronde moest de beslissing brengen met Piket-Hilarius en Havenaar-Passenier. Deze laatste partij werd remise. Piket-Hilarius had een eenzijdig verloop en ging hard. Uw verslaggever kwam na een minuut of tien eens kijken hoe het ging maar toen stond Piket al totaal gewonnen met een kwaliteit en pionnen voorsprong. Bovendien kon Hilarius bijna geen zet doen zonder nog meer kwijt te raken, speelde nog wel wat door maar gaf ten slotte op. Hierdoor werd Piket ongedeeld eerste met zes punten, met een groep van zes op de gedeelde tweede plek op 1 punt van de winnaar: Houweling (na een eindsprintje van 2 uit 2), Hilarius (na een geweldig toernooi), Havenaar, Passenier, Ad van den Berg (met een karaktervolle eindsprint van 3 uit 3) en Leeuwenburgh (enorme eindsprint van 5 uit 5).

De ratingprijzen voor schakers onder 1850 en onder 1600 werden een prooi voor Binnendijk (4 uit 7) en Carel Verbiest (Leithen, 1590) met een prachtige 3 ½ uit 7 en een TPR van 1792.  

De sfeer op het toernooi was bijzonder aangenaam. De enige uitdaging voor de organisatie was een enorme hommel die behoorlijk lawaai maakte. De wedstrijdleiding had een probleemloze dag. Zoals gebruikelijk werd de indeling op voortreffelijke wijze verzorgd door Chris de Weert. De catering was uitstekend (met dank aan Karin en Tessa).

Tot slot de volledige uitslag (7 ronden):
 

Inloggen